Omlæg boligskatten og giv børnefamilier, pensionister og andre boligejere bedre livsvilkår
Lagt på boligven.dk den 23-08-2017 af webmaster
Tænk nyt i stedet for at lave nye fradrag og fjern samtidig risikoen for en ny stor offentlig IT-skandale.Skatteminister Karsten Lauritzen føler sig inspireret af den svenske model for fradrag for rengøring, børnepasning mv. Der er en anden svensk model, han hellere skulle se nøjere på, og som vil løses problemerne for de mange børnefamilier, pensionister og alle andre, der bor i en ejerbolig.
”Der findes en direkte, nem og gennemprøvet model for en ændret boligbeskatning, der i høj grad vil hjælpe de travle børnefamilier og samtidig også forhindre, at mennesker beskattes ud af deres egen bolig – det er ikke så svært” siger Kim Juhlin, formand for Boligejerne.
Vi har i Danmark ca. 1,5 mio. ejerboliger og langt den største del af os bor altså i en ejerbolig. At vi bor i en ejerbolig betyder på ingen måde, at vi er rige, rigtig mange familier i egen bolig er presset på økonomien og tiden. Har man trukket sig fra arbejdsmarkedet, oplever man en høj risiko for at blive beskattet ud af egen bolig på grund af en absurd høj beskatning af en fiktiv værdi, sådan som det sker med den nuværende, fejlbehæftede ejendomsvurdering.
Ejendomsværdibeskatning, herunder også grundskylden er blevet en tikkende bombe under mange. Skatten skal betales med penge, der allerede blev beskattet, da de blev tjent. Beskatningsgrundlaget er en fiktiv værdi, og beskatningen sker uden at der er konstateret en gevinst.
”Jeg for næsten lyst til at bruge udtrykket tudetosset” siger Kim Juhlin.
Hos Boligejerne foreslår vi en svensk inspireret model. Det betyder en lav løbende beskatning på maks. kr. 6.000 om året og så en beskatning, når man forlader boligmarkedet. Beskatningen vil så ske på et faktuelt og meget konkret grundlag, nemlig boligens handelspris. Vi foreslår også, at der gives fradrag for renovering, ombygning mv., før der sker beskatning, dette vil minimere sort arbejde.
”Med denne model kan man allerede nu skrotte udviklingen af et nyt vurderingssystem, et system der i øvrigt har spillet fallit, før det kommer på gaden. Man arbejder med en usikkerhedsmargin i det nye system på 20 %, hvorfor ikke 10% eller 50%, spørger Kim Juhlin.
Det boligforlig, der blev indgået fornylig, løser ikke problemerne med en presset økonomi og folk der bliver sat ud af eget hjem p.g.a skatter og afgifter. ”Vores politikere har åbenbart indset, at vi ikke magter at betale mere, derfor det såkaldte ”tilbud” om indefrysning- dette er jo i realiteten en stille, statslig ekspropriation af vores private boliger” siger Kim Juhlin.